...u centru zbivanja.

Slavonski brod, Našice, Beli Manastir, Đakovo, Valpovo, Vukovar, Osijek....

U košarici: 0 kom 0,00 kn 0
Početna Blog i novosti Hrvatska prelazi na novi sustav: Tko će sve morati kupiti novi TV i zašto?

Hrvatska prelazi na novi sustav: Tko će sve morati kupiti novi TV i zašto?

20.11.2018.

Kakav televizor imate i treba li vam novi već iduće godine? Doznajte sve o standardu koji se uvodi u Hrvatskoj

Na pragu smo 2019., godine koja je označena kao početak razdoblja prilagodbe TV opreme novom DVB - T2 standardu.

Prelaskom na DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja dio građana će trebati nabaviti novu prijamničku opremu.

Na pragu smo 2019., godine koja je označena kao početak razdoblja prilagodbe TV opreme novom DVB - T2 standardu.

Kako su iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) pojasnili još prije dvije godine, prelazak na DVB-T2 standard očekuje se nakon isteka postojećih dozvola za multiplekse digitalne zemaljske televizije, no svakako ne prije 2019. Osim što će se poboljšati kakvoća usluge televizije, oslobodit će se radiofrekvencijski spektar druge digitalne dividende za usluge u mrežama pokretnih komunikacija. U periodu od 2019. do 2021. građani će trebati prilagoditi svoju prijamničku opremu novom standardu.

 

Prelaskom na DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja, koji će biti definiran Strategijom, dio građana će trebati nabaviti novu prijamničku opremu, prilagođenu novom standardu - minimalno STB - Set Top Box uređaje, kažu za tportal iz HAKOM-a.

Velika većina uređaja na hrvatskom tržištu već podržava spomenute standarde te je njihova cijena usporediva s prijamnicima koji ne podržavaju te standarde. Očekuje se da će dio građana kroz uobičajeni ciklus zamjene uređaja imati opremu prilagođenu za prelazak. Cijena STB - Set Top Box uređaja na hrvatskom tržištu kreće se od oko 200 kuna.

"Za prijam 'novog' signala te svih usluga koje će biti ponuđene, televizijski bi prijamnici trebali biti u skladu s hrvatskom Preporukom o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u Republici Hrvatskoj. U pripremi je i procedura označavanja prijamnika koji će biti usklađeni s hrvatskom Preporukom, kako bi korisnici jednostavno mogli znati koji prijamnik je usklađen s Preporukom, a koji nije. Prelazak s DVB-T na DVB-T2 radiodifuzijski sustav neće utjecati na prijam TV signala putem kabelske, satelitske i IPTV platforme te će korisnici usluga koje koriste druge platforme osim zemaljske i dalje primati signal kao i do sada", zaključili su iz HAKOM-a.

- poslovni.hr

100% najbolji newsletter
Primajte na email akcijske ponude i novosti
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)