...u centru zbivanja.

Slavonski brod, Našice, Beli Manastir, Đakovo, Valpovo, Vukovar, Osijek....

Moj račun
Košarica je prazna
0 kom 0,00 €
0
Izbornik
Centar tehnike Blog i novosti Nove oznake energetske učinkovitosti

Nove oznake energetske učinkovitosti od 1. ožujka 2021.

13.04.2021.

Energetske naljepnice za hladnjake, perilice rublja, sušilice rublja i perilice posuđa obnovljene su od ožujka 2021. godine, u skladu s novim propisima. Zaboravite na ocjene A+++ i dobrodošli natrag na originalnu A-G ljestvicu za lakše navigiranje.

Zašto se mijenjaju energetske naljepnice?

Prvi put predstavljene, prije 20 godina, energetske naljepnice dodijeljivale su proizvodu oznaku A za visoku učinkovitost ili F za nisku učinkovitost i poticale proizvođače da svoje inovacije kreiraju korištenjem energetski učinkovitijih tehnologija. Tijekom vremena shema se razvijala i sve više proizvoda postizalo je oznake A +, A ++ i A +++, što je stvaralo zbunjenost kod potrošača.

Od 2021. pa nadalje ove će se oznake A +, A ++, A +++ postupno ukidati za hladnjake (uključujući rashladne vitrine), perilice rublja, perilice-sušilice rublja i perilice posuđa, a novi sustav ocjenjivanja upotrebljavat će samo ljestvicu od A do G. Nova ljestvica je stroža i dizajnirana tako da vrlo malo proizvoda u početku može postići ocjenu "A", ostavljajući prostora za učinkovitije proizvode koji će se u budućnosti pojaviti. Energetski najučinkovitiji proizvodi trenutno na tržištu obično će se sada označavati kao „B“, „C“ ili „D“.

Novi propisi namijenjeni su europskim potrošačima, a primjenjivat će se i u zemljama izvan EU (npr. Švicarska).

Što se sada događa?

Nove naljepnice biti će vidljive u fizičkim i online trgovinama od 1. ožujka 2021. godine. I stara i nova naljepnica pojavit će se u vašim pakiranjima ako kupite hladnjak, perilicu rublja, perilicu/sušilicu rublja ili perilicu posuđa od rujna 2020. godine.

Novi element na tim naljepnicama je QR kôd koji će potrošačima pružiti dodatne, službene (nekomercijalne) informacije ako ih skenirate pametnim telefonom. Ovi podaci dostupni su bilo kojem europskom građaninu i nalaze se u bazi podataka EPREL EU. Brojna pravila o ekološkom dizajnu također je stupilo na snagu od 1. ožujka, posebno pravila o popravljivosti i potrebi da proizvođači drže rezervne dijelove dostupnima nekoliko godina nakon što proizvodi više ne budu na tržištu.

Usporedba stare i nove energetske oznake

STARA OZNAKA (HLADNJAK)

Ljestvica ocjena energetske učinkovitosti kreće od A +++ (najučinkovitija) do G (najmanje učinkovita) i uzima u obzir samo sljedeće čimbenike:

  • Potrošnja energije
  • Volumen za pohranu
  • Ima li uređaj zamrzivač ili ne

NOVA OZNAKA (HLADNJAK)

Po prvi puta, ove nove energetske naljepnice prikazuju ne samo potrošnju energetske učinkovitosti, već uključuju i druge elemente koji su u skladu s poboljšanjem ukupne održivosti. Ovisno o proizvodima, zakonodavstvo EU-a o ekološkom dizajnu sadržavat će informacije o čimbenicima kao što su:

  • Popravljivost
  • Mogućnost recikliranja
  • Održavanje
  • Ponovna upotrebljivost
  • Nadogradnje
  • Rukovanje otpadom od uređaja

Izvor

Vaša ocjena

Vaš email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar
Trenutno nema ni jedan komentar
Komentari
Pošalji svoj komentar
100% najbolji newsletter
Primajte na email akcijske ponude i novosti
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni, stoga je naša web trgovina usklađena sa zahtjevima Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR).

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. 

Nužni kolačići uvijek su aktivni, jer su nužni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima. Ti kolačići ne pohranjuju nikakve informacije koje bi vas mogle identificirati. Svoj preglednik možete postaviti da blokira te kolačiće ili pošalje upozorenje o njima, ali u tom slučaju neki dijelovi stranice neće raditi.

Ostale kategorije kolačića (analitički, marketinški) mogu se uključiti i isključiti, a pomažu nam za pružanje poboljšane usluge.

Više o korištenju i našoj Politici kolačića pročitajte ovdje.

Više o Uvjetima kupnje i Politici privatnosti pročitajte ovdje.

Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel

Live chat
Sendgrid